Moje články na Lupě

Ze zákulisí příprav HTML - W3C a WHATWG spojují síly (11. 5. 2007)
Začátkem března W3C znovu založilo pracovní skupinu pro HTML. Ačkoliv se o přípravách vědělo již několik měsíců, řadu lidí tento krok zaskočil. Znamenal odklon od dlouho sledované (ale i kritizované) cesty XHTML 2.0, webu založeném na XML. Co se v pracovní skupině od té doby událo?
SQL si razí cestu do HTML5 (12. 6. 2007 )
Před pár dny vyšel Google Gears, rozšíření webových prohlížečů umožňující webovým aplikacím fungovat v offline režimu. Zajímavostí jistě je, že část Gears je již v této chvíli součástí specifikace HTML5. Webové aplikace budoucnosti budou ukládat svá data do klientské databáze pomocí dotazovacího jazyka SQL.
Máte tam chybu, Time... (17. 7. 200)
Web používá značná část populace. Sledujeme na něm denní zpravodajství, nakupujeme dárky, hledáme zaměstnání nebo naopak prezentujeme své služby zákazníkům. Jak pevné jsou ale základy webu, na kterém je současná společnost více a více závislá?
Quo vadis, CSS? (25. 7. 2007)
Druhou nejdůležitější specifikací webu jsou, hned po HTML, kaskádové styly. Přesto se nerozšiřují tak, jak si mnozí před lety představovali. Vinit můžeme nejen nedostatečnou rychlost implementace v prohlížečích, ale i pomalou tvorbu samotné specifikace. Zatímco CSS2 bude dokončena teprve po deseti letech čekání, specifikace CSS3 je v nedohlednu.
S mikroformáty přijde Web 3.0 (5. 9. 2007)
Tim Berners-Lee má svou vizi sémantického webu, který se podle TBL má stát "Webem 3.0". Stránky Webu 3.0 již nebudou prostou sbírkou odstavců, obrázků a odkazů, ale budou snadno strojově čitelné a změní způsob, jakým s webem zacházíme. Kroky k uskutečnění této vize se realizují již dnes.
Internet Explorer implementuje HTML5 (26. 3. 2008)
Zatímco trojice prohlížečů Safari, Opera a Firefox již před časem začala s implementací HTML5, vyvstávaly pochyby kdy, a zda vůbec, bude HTML5 implementovat Internet Explorer. Nejistotu rozvířilo nedávné vydání první beta verze Internet Exploreru 8, která kromě jiných webových standardů obsahuje i implementaci části specifikace HTML5.

Moje články na Root.cz

HTML - vracíme se ke kořenům (13. 3. 2007)
Po dlouhých devíti letech mezinárodní konsorcium W3C znovu založilo pracovní skupinu pro vývoj specifikací HTML. Zahájilo tím práci na další verzi jazyka HTML, nezávislém na XHTML 2.0, které na webu nemělo úspěch. Co W3C k tomuto kroku vedlo, proč je další verze HTML nezbytná a kam bude vývoj webu směřovat?
Ian Hickson o nové verzi HTML (19. 4. 2007)
Vlad Alexandr z xhtml.com zpovídal Iana Hicksona, mluvčího skupiny WHATWG zabývající se přípravou specifikace HTML5. Ian popisuje, proč se před lety do této činnosti pustil, nastiňuje hlavní přínosy HTML5 a vysvětluje některé konfliktnější části specifikace spolu s důvody, proč jsou podle něj nezbytné.
Ručníkový den na památku Douglase Adamse (24. 5. 2007)
Fanouškové spisovatele Douglase Adamse, autora knihy Stopařův průvodce po Galaxii, se tento pátek opět účastní akce nazvané Ručníkový den. Zapojit se může každý, stačí si vzít svůj ručník a vyrazit s ním do ulic. A nezapomeňte na to podstatné, připomenout si knížku a autora, který ji pro nás napsal.
Google Story: malý začátek velkého příběhu (19. 7. 2007)
Nakladatelství Pragma na jaře vydalo český překlad Google Story, knihy popisující vznik Googlu a sledující jeho činnost od začátků až do roku 2005. Google Story shrnuje nejen události všeobecně známé, ale pokusí se čtenářům odhalit i něco málo ze zákulisí Googlu a z života jeho zakladatelů.
Steve Wozniak z Apple: I, Woz. iWoz. (11. 12. 2007)
Nakladatelství Pragma vydává životopis Steva Wozniaka, spoluzakladatele Apple, který se nesmazatelně zapsal do historie počítačů. Kniha, jejímž autorem je přímo Wozniak spolu s novinářkou Ginou Smith, nám představí tvůrce, jenž předběhl svou dobu a splnil si sny svého mládí: postavit počítač a změnit svět.
John Resig: JavaScript a Ajax (5. 3. 2008)
Nakladatelství Computer Press loni na podzim vydalo knihu JavaScript a Ajax - Moderní programování webových aplikací od Johna Resiga, zaměstnance Mozilla Corporation a autora jedné z nejpopulárnějších JavaScriptových knihoven jQuery. Kniha je určená zájemcům o pokročilé programovací techniky na dnešním webu.
Acid3: bitva prohlížečů vrcholí právě dnes (27. 3. 2008)
Není tomu dlouho, co se webové prohlížeče potýkaly s testem Acid2 a snažily se vyloudit úsměv na žluté tvářičce. Další z testů přišel na řadu a s ním nová výzva. Projít stobodovým testem, bezchybně zobrazit stránku a vyhnout se přitom všem nástrahám včetně koček. Který z prohlížečů jej absolvuje jako první?
Hakon Wium Lie: CSS jsme vytvořili, aby zachránilo HTML (12. 5. 2008)
Hakon Wium Lie dnes navštíví Prahu a při této příležitosti jsme mu položili několik otázek. Hakon v rozhovoru vzpomíná nejen na své první seznámení s Webem a svou práci v CERNu, ale i na to, proč začal vytvářet kaskádové styly (CSS). Dozvíme se, jak vznikl test Acid2 a čemu se Hakon věnuje dnes.

Blog

RSS mého blogu
twitter, posterous, geek tr&ové, html456, twitteromán, www.stavime-mandalu.cz